Studenten zijn grote winnaars van metaalconvenant

  • Onderwijs & Training

Een metaalconvenant die het Koning Willem I College onlangs heeft afgesloten met vier alom gerespecteerde bedrijven uit de regio haakt expliciet in op de gewenste uitbreiding van de al langer bestaande samenwerking.

Concreet gaat het om Benier Nederland, VPT Versteeg, Machinefabriek De Dieze en GEA Grasso. De studenten zijn uiteindelijk de grote winnaars. Twee willekeurige voorbeelden uit de praktijk. 

Foto: Shahai van Oploo

De liefde voor de techniek, het is iets dat al jaren een rol van betekenis speelt in het leven van Shahai van Oploo(18). Een vlotte jongeman uit het nietige Maaskantje, maar geboren in de Chinese miljoenenstad Ürumqi van waaruit hij als adoptiekind naar Nederland kwam. “Al op jonge leeftijd vond ik het reuze interessant van alles in en uit elkaar te schroeven”, brengt hij in herinnering.

Tegenwoordig studeert hij aan het Koning Willem I College, waar hij de vierjarige BOL-opleiding High Tech Metal Electro volgt. De afkorting staat voor ‘beroepsopleidende leerweg’. Een opleiding die weer valt onder de Middelbare Techniek School(MTS). Uit alles blijkt dat hij een vakman in wording is, iemand die zijn toekomst serieus neemt.

Luchtdicht

In z’n derde studiejaar loopt hij stage bij het bedrijf GEA Grasso in Den Bosch, dat onder meer koelprocessoren vervaardigt. Shahai werkt er fulltime, en dat gedurende een periode van elf weken. Tussen de bedrijven door staan er enkele terugkomdagen op school gepland. “Op mijn werkplek ben ik hoofdzakelijk bezig met het uitvoeren van vacuümtesten, om er zeker van te zijn dat bepaalde onderdelen luchtdicht zijn zodat ze later niet kunnen lekken. Een geruststellende gedachte is dat er altijd support in de buurt is wanneer ik daar behoefte aan heb. Ja, over de werkbegeleiding ben ik absoluut tevreden! Hetzelfde geldt als het gaat om de begeleiding vanuit school”, onderstreept Van Oploo. “Overigens, vorig jaar heb ik ook al stage bij dit bedrijf gelopen. Toen ben ik vooral bezig geweest met het monteren van elektrische kabels aan compressoren. Dat lijkt eenvoudiger dan het is. Maar vergeet één ding niet: het is werk dat redelijk precies moet gebeuren.”

Geschikte baan

Een stagiaire van dat kaliber is méér dan welkom, vinden zijn begeleiders bij het bedrijf dat ontegenzeglijk behoefte heeft aan een adequate instroom van technisch personeel op MBO-niveau. “Ik heb het enorm naar m’n zin bij GEA Grasso. Ik kan moeilijk in de glazen bol kijken, maar wie weet vind ik hier na mijn opleiding wel een geschikte baan. Ik zal zeker niet de eerste zijn die zoiets overkomt. De woon-werkafstand is momenteel óók bijzonder gunstig, want het reizen kost me ongeveer een kwartiertje op de scooter. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik meerdere pijlen op mijn boog heb. Het is immers verstandig om nooit op één paard te wedden, hoe mooi dat paard wel niet galoppeert. Iets kunnen betekenen op het gebied van opwekken van groene energie is een andere droom”, verklapt hij.

Foto: Percy Timmer

Stapje hogerop

Bij Machinefabriek De Dieze, een paar kilometer verderop, is een andere student van het Koning Willem I College te bewonderen. Percy Timmer(24) uit Den Bosch volgt de tweejarige BBL(beroepsbegeleidende leerweg)-opleiding constructiebankwerker niveau 2. Vier dagen per week werkt hij in loondienst, één dag per week keert hij terug naar de schoolbanken. “Ik heb niet veel zitvlees, ben eerder een praktisch ingesteld persoon. Vandaar dat mijn huidige opleiding in wezen op maat gesneden is. Vorig jaar heb ik niveau 1 met succes afgerond. Dat was ook op deze plek. Ik heb tijdens mijn eerste jaar van alles gedaan, variërend van afbramen en boren tot tappen en beitsen. Dit jaar gaan we een stapje hogerop: onder andere lassen, buigen van materialen en het lezen en bestuderen van tekeningen prijken op het menu”, weet Timmer te vertellen.

Levensgrote projecten

Van alle activiteiten boeit hem het lassen het meest, althans zoals hij er nu tegenaan kijkt. “Daarin zie ik namelijk de grootste uitdaging. En naar de toekomst gekeken liggen er op dat specifieke terrein wellicht hele goede perspectieven. Het lijkt me bovendien hartstikke stoer om later betrokken te raken bij de constructie van levensgrote projecten, zoals een brug of voor mijn part een vliegterminal. Ja, dat is echt kicken! Het moge duidelijk zijn dat ik van actie hou, alhoewel de meer bescheiden klussen en opdrachten eveneens mijn interesse kunnen opwekken.”

De begeleiding op zowel zijn werkplek als op school krijgen van hem een hoge waardering. “Werk en school sluiten prima op elkaar aan. Mede dankzij de juiste ondersteuning heb ik nog geen moment het gevoel gehad dat ik er verloren bij liep. Sterker: ik merk continu dat ik aan het groeien ben, wat uiteraard een prettig gevoel is.”

Tekst: Chris Korsten

Meer informatie over Koning Willem I College:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!