SycroDrill brengt revolutie in olieboortechniek

  • Technologie

Olie is al een paar jaar goedkoper. Hierdoor was het alleen interessant om een installatie op een groot olieveld neer te zetten. Kleine olievelden waren nauwelijks interessant om te onderzoeken. Maar die tijden zijn veranderd met de ontwikkeling van de SyncroDrill, een boor die wordt aangestuurd met GPS en 300 meter onder de grond haakse bochten kan maken.

SycroDrill brengt revolutie in olieboortechniek

Een revolutionaire ontwikkeling in de boortechniek, want de boor is goedkoper en geavanceerder, waardoor nu ook goedkoop olie gewonnen kan worden op kleine olievelden. Westbrug Techniek & Mechatronics ontwikkelde mee aan het hart van het apparaat. Directeur Wim Wiersma vertelt over dit miljoenenproject.

Kleine olievelden interessanter

De SycroDrill brengt oliemaatschappijen wereldwijd in beweging, want nu hoeven zij op makkelijke locaties geen moeilijke dure olieboorinstallaties meer neer te zetten. “We kunnen nu met een vrachtwagen naar de locatie rijden en direct starten met boren. Kleine olievelden kunnen veel makkelijker bereikt worden en worden daardoor interessant om aan te boren. Olie zal hierdoor zeker goedkoper worden. En waar vroeger olieboorders heel gevaarlijk werk deden op olieplatformen, hoeft dat nu niet meer, want het apparaat vervangt deze werkzaamheden.”

Nederlandse innovatie in fijnmechanische onderdelen

Westbrug heeft de fijnmechanische onderdelen van de boor gemaakt ofwel, het hart van de boor. De boor is 100 mm in diameter. Voor Westbrug eigenlijk heel groot, maar voor de boorindustrie heel klein. Horlogemakers werk noemt de klant het. “We hebben de moeilijkere onderdelen van het apparaat mogen mee ontwikkelen. Daar ligt onze kracht. Wij passen de nieuwste technieken en oppervlakte behandelingen toe om de boor helemaal te verfijnen. We zijn al twee jaar bezig en zitten nog steeds in de testfase, maar de bestellingen stromen al binnen. Dit betekent dat we kunnen doorontwikkelen. De boor kan nu op 300 meter haaks boren. De testfase zit nu op 500 m en uiteindelijk willen we naar 3 km diepte. Het is mooi dat we hier als klein bedrijf onderdeel van uit mogen maken.”

Boort sneller, veiliger en goedkoper

“Een normale boor boort een gat, je trekt de boor eruit en je plaatst een huls in het gat om te beschermen tegen instorten. De SyncroDrill gaat samen met de huls naar beneden en de boor wordt door de huls terug getrokken. Dit betekent veel minder handelingen en vooral ook veel sneller en veiliger werken. Via GPS kan de boor naar het doel worden gestuurd. Het haaks boren is hierin revolutionair.”

Slijtvastheid is belangrijkste uitdaging

“Zo’n boor gaat een paar kilometer de grond in en wordt gesmeerd met blubber (emulsie en zand), dus de grootste uitdaging is om de boor zo slijtvast mogelijk te maken. We zijn daarom nu aan het onderzoeken welke oppervlaktebehandeling we het beste kunnen doen, bijvoorbeeld Wolfram Carbide spuiten of Laser Cladding. Dit is de nieuwste innovatie op dit gebied.”

Wilt u weten of uw product technisch maakbaar is?

Westbrug denkt continu mee met de klant of iets technisch maakbaar is. “We maken de tekening van het eindproduct, doen field testen, controleren of het apparaat de juiste sterkte heeft om door alle lagen heen te boren, praten mee over nieuwe ontwikkelingen en adviseren engineers wat wel en niet kan, bijvoorbeeld op het gebied van materiaal, techniek of oppervlaktebehandeling.”

Meer weten over SyncroDrill?

Bent u nieuwsgierig naar de SyncroDrill? Neem dan contact op met Westbrug Techniek, info@westbrug.nl of 024 – 3881483.

Meer informatie over WESTBRUG TECHNIEK BV:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!