Tech Gelderland zet urgentie van techniek op de regionale agenda

  • Arbeidsmarkt

Techniek is nog steeds een ondergeschoven kindje. Er is dan ook een schreeuwend tekort aan techneuten in de regio. Zeker gezien de grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan, zoals de realisatie van het Klimaatakkoord en de energietransitie.

Tech Gelderland zet urgentie van techniek op de regionale agenda

Het nieuwe platform Tech Gelderland wil dit vraagstuk aanpakken en bundelt alle regionale techniekkrachten. Initiator Alex Dorgelo van Tech Gelderland en Tinus Hammink van partner SEECE leggen uit wat de plannen zijn.

“Het platform Tech Gelderland is bedoeld voor alles wat Gelderland voortbrengt en ontwikkelt op het gebied van techniek en innovatie. Dit doen we vanuit de doelstelling van Techniekpact om meer mensen enthousiast te maken voor techniek, vooral jongeren”, vertelt Alex Dorgelo, programmamanager Techniekpact Smart & Sustainable (regio Arnhem – Nijmegen). Hij wil dan ook graag de interesse voor techniek vanaf de prilste jeugd aanwakkeren. Kinderen moeten zich een beeld kunnen vormen en een voorkeur ontwikkelen. “We geven spelenderwijs veel ruchtbaarheid aan techniek in de breedste zin.”

Bewuste keuze

Tech Gelderland richt zich vooral op mavo- en havoleerlingen die langzamerhand een richting moeten kiezen, om techneuten klaar te stomen voor de nabije toekomst. “Jongeren maken vaak de verkeerde keuzes. Een verklaring hiervoor is dat ze nog niet rijp zijn om een bewuste keuze te maken, maar ook vaak niet weten wat er te halen valt in studieland. We willen hierbij een toegevoegde waarde zijn en laten zien wat je met techniek kunt. Welke opleidingen en beroepen zijn er, bij welke bedrijven in de regio kun je terecht en wat gebeurt er in de grijze dozen in het landschap?”

Niet alleen de jeugd heeft de toekomst, maar ook volwassenen worden aangesproken. Zo zijn er mensen met een jarenlange werkervaring die een andere richting op willen, of afgestudeerden die een baan zoeken, of pechvogels die door corona werkloos zijn geworden. “Die willen we stimuleren tot een bij- of omscholing. We belichten de mogelijkheden en initiatieven die er bestaan, zoals leerwerktrajecten en financiering van een opleiding bij grote bedrijven.”

Tech Gelderland verbindt al deze initiatieven en activiteiten met elkaar en besteedt gestructureerd aandacht aan techniek in onze regio. “Techniek is heel breed. Het gaat van ICT tot productontwikkeling, van het maken van een nieuwe app tot meubelmakerij, het vervoer van morgen, zelfrijdende auto’s, installatietechniek, de bouw, energietransitie.”

Lees het complete artikel op de website van The Economic Board

Meer informatie over The Economic Board:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!