Techniek Academie Noord-Veluwe moet zorgen voor nieuwe technici

  • Arbeidsmarkt

Net zoals in het hele land is op de Noord-Veluwe de instroom van jongeren in techniekopleidingen zorgelijk laag. De regio streeft naar een kentering en heeft daarom een regionale bedrijfsschool opgezet.

Techniek Academie Noord-Veluwe moet zorgen voor nieuwe technici

Onder de naam Techniek Academie Noord-Veluwe worden daar de vakmensen van de toekomst opgeleid.

Het Platform Techniek Noordwest-Veluwe is mede-initiatiefnemer van de Techniek Academie. Hierin werken ruim dertig bedrijven samen. Gezamenlijk vinden zij het belangrijk dat er meer studenten voor techniek kiezen, zodat er meer technici beschikbaar komen op de arbeidsmarkt.

Diploma

De bedrijfsschool is een inspirerende omgeving met een moderne showroom annex werkplaats. In 2012 zijn de eerste opleidingen van start gegaan met 30 studenten. In 2014 behalen de eerste studenten hun diploma Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) 2 of 3. Een BBL-opleiding is een beroepsopleiding in de vorm van lerend werken. De studenten werken drie dagen per week en gaan twee dagen naar de bedrijfsschool.

Eigen praktijkopleiders

De Techniek Academie leidt de studenten op tot verspaners, metaalbewerkers en monteurs (industriële elektrotechniek, mechatronica, elektrotechnische installaties en werktuigbouwkundige installaties.) De algemeen vormende vakken en de theorielessen worden verzorgd door ROC Landstede. De praktijklessen worden gegeven en begeleid door praktijkopleiders in dienst van de Techniek Academie.

Techniek Experience Centrum

Om kinderen en jongeren tussen tien en zestien jaar zelf te laten beleven hoe leuk en boeiend het kan zijn om in de techniek te werken, start het Platform Techniek met het Techniek Experience Centrum. Jonge tieners en hun ouders kunnen daar spelen en experimenteren met techniek. Vanuit het centrum worden er workshops en technieklessen gegeven aan de hoogste klassen van het basisonderwijs en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Om extra te benadrukken welke mogelijkheden er allemaal zijn in de techniek, vormen bezoeken aan bedrijven een onderdeel van het programma.

Vliegwiel

De Techniek Academie in de regio Noord-Veluwe inspireert niet alleen de nieuwe generatie vakspecialisten. De regionale bedrijfsschool zorgt er ook voor dat bedrijven contacten met elkaar onderhouden en samen activiteiten ondernemen. Dat leidt bijvoorbeeld tot nieuwe verbindingen met andere sectoren, zoals de zorg. De winst voor de bedrijvige regio als geheel is dat goed opgeleid technisch personeel een vliegwiel is voor innovaties.

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!