Technologische ontwikkelingen : RTP Elektrotechniek B.V. helpt je uit de brand

  • Technologie

Het alarm gaat af, brandweerlieden springen in de wagen, men stuift naar het pand en eenmaal binnen blijkt dat het loos alarm was. Vervelend voor de brandweer én het bedrijf. Met de nieuwste technologie wil RTP Elektrotechniek B.V. loze meldingen terugdringen.

Technologische ontwikkelingen : RTP Elektrotechniek B.V. helpt je uit de brand

95 procent van de automatische brandmeldingen is loos alarm, blijkt uit informatie van Brandweer Nederland. Het structureel terugdringen van loze meldingen en het zinloos uitrukken is één van hun speerpunten, en ook ééntje van RTP Elektrotechniek B.V.. “Wij gaan voor de veiligste oplossing met de minste overlast voor de klant”, zegt projectmanager Rens Dammers. “Door mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van brandveiligheid kunnen we voor iedere individuele onderneming de beste oplossing bieden.”

Slimme rookmelders

Gewone rookmelders worden dikwijls ‘gefopt’ door onschuldig stof, stoom of gas. Eén van de middelen die RTP inzet is de ‘slimme rookmelder’. Deze nieuwste generatie rookmelder werkt met ASA-technologie (advanced signal analysis). Het apparaat is, buiten een temperatuur- en koolstofmonoxidemeter, uitgerust met lichtsensoren die zodanig zijn gepositioneerd dat lichte en donkere rookdeeltjes van elkaar onderscheiden worden. Ook filtert de slimme rookmelder kleine (stof)deeltjes uit de lucht die het apparaat binnenkomt. Zo herkent het apparaat het verschil tussen stoom, gas, stof en werkelijke rook-door-brand en zal hij alleen in het laatste geval alarm slaan.

Digitaal meldpaneel

Een andere nieuwe techniek die RTP gebruikt is het gebruik van een digitaal meldpaneel. Bij een brandmelding geeft deze flatscreen direct een plattegrond van het pand weer en toont in welke ruimte(s) de melder is afgegaan. Voor de dienstdoende medewerker is in één oogopslag duidelijk waar er gecheckt of ontruimd moet worden. Wanneer er niets aan de hand is – wat natuurlijk meestal het geval zal zijn! - kan het paneel voor andere diensten gebruikt worden, zoals het weergeven van bezoekersinformatie of bedrijfsnieuws.

Melders met camera

Een interessante toekomstige mogelijkheid op het gebied van slimme rookmelders is de melder met ingebouwde camera. Bij een melding zien brandweermedewerkers in de meldkamer direct via de camera wat er in het pand gebeurt. Zo kunnen ze met eigen ogen beoordelen of het om een loze melding gaat of dat er een wagen op pad gestuurd moet worden. 

Een op maat gemaakt systeem

Deze nieuwe ontwikkelingen in de techniek staan garant voor meer zekerheid, maar een grondige analyse van het pand(gebruik) blijft het fundament van de brandveiligheid. Rens: “Je kunt wel overal slimme rookmelders gaan ophangen, maar daar zijn ook kosten aan verbonden. Het is belangrijk om goed te kijken naar de manier waarop het pand gebruikt wordt en welke werkzaamheden waar uitgevoerd worden. Wat zijn de werktijden? Overnachten er mensen? Mogen ze roken en zo ja, waar? Welke veiligheidseisen gelden er vanuit de Europese Unie en de overheid voor deze onderneming? Met al deze aspecten in het achterhoofd overleggen we met de klant op welke locatie welk type melder het best op zijn plaats is. Zo kunnen we de wensen van de klant omzetten naar een mooi en veilig eindproduct.”

Auteur: Marlies van der Burgh

Meer informatie over RTP ELEKTROTECHNIEK B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!