The Protein Cluster start IPC-project Plantaardige Eiwitten

  • Agrofood & Biobased

Dertien Nederlandse mkb'ers bundelen hun krachten bij de ontwikkeling van innovatieve plantaardig- eiwit applicaties. De samenwerking is mogelijk dankzij het tweejarige Innovatie Prestatie Contract 'Transitie naar Plantaardige Eiwitten'.

The Protein Cluster start IPC-project Plantaardige Eiwitten

Het project is een initiatief van The Protein Cluster: in 2017 opgericht door Food Valley NL, Oost NL en de provincies Gelderland en Overijssel.

Vijf deelprojecten

In vijf deelprojecten werken de ondernemingen onder meer aan plantaardig ijs, vegan-worsten, yoghurts, spreads en sauzen op basis van Nederlands geteelde hennep, algen, zeewier en soja. Deelnemende bedrijven vertegenwoordigen de hele keten: van grondstoffenleveranciers (bv. Duplaco, DutchSoy), verwerkers (bv. Ojah, Meatless) tot B2C-producenten (bv. Botanic Bites, 2B Different) en inhoudelijke experts (bv. MFH-Pulses).

Kansen voor groene voeding met macro-algen

Bert Baanders, CEO van de European Seaweed Company:

"Ik werk 30 jaar met zeewier. Meer dan ooit liggen er nu kansen voor groene voeding met macro-algen. In het IPC project krijg ik de kans te werken met zeewierondernemers als The Dutch Weed Burger en food-designer Katja Gruijters. Zo vergroot ik de kans dat mijn nieuwe, lang-houdbare zeewiertapenades niet alleen nutritioneel optimaal zijn maar ook qua look, taste and feel aanslaan bij een breed publiek. In Nederland én daarbuiten."

Internationale potentie

Het project is het eerste wapenfeit van The Protein Cluster. Roger van Hoesel, directeur van TPC-medeoprichter Food Valley NL:

"Met ons internationale netwerk helpen we de bedrijven niet alleen in het ontwikkelproces, ook positionering en vermarkting zijn speerpunten. We letten hierbij nadrukkelijk op de internationale potentie van de te ontwikkelen producten. The Protein Cluster is een etalage voor partijen uit binnen- en vooral buitenland die op zoek zijn naar onderscheidende plantaardige eiwit-innovaties. De innovaties van de deelnemende bedrijven passen hier prima in."

Over InnovatiePrestatieContracten

InnovatiePrestatieContracten is een subsidie voor samenwerkend mkb in dezelfde regio, keten of branche die een meerjarig innovatietraject gezamenlijk uitvoeren. Binnen een IPC-verband voeren 10 tot 20 deelnemende bedrijven (collectieve) innovatieprojecten uit, onder begeleiding van een penvoerder. Innovatie, samenwerking en kennisoverdracht staan in een IPC-project centraal. De start van het IPC-project 'Transitie naar Plantaardige Eiwitten' is tot stand gekomen door samenwerking van de deelnemende bedrijven, Subsidiefocus en penvoerder Food Valley NL.

Meer informatie over Oost NL:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!