TNO en Pandora Intelligence werken aan innovatieve software voor opsporingsdiensten

  • Innovatie & MVO

Pandora Intelligence en TNO gaan samenwerken om op basis van data en met behulp van innovatieve software en kunstmatige intelligentie (AI) gedrag van diverse groepen in kaart te brengen en te voorspellen.

TNO en Pandora Intelligence werken aan innovatieve software voor opsporingsdiensten

De software kan politie en andere opsporingsdiensten helpen voorspellen waar criminelen heen vluchten vlak na een plofkraak of daders na een liquidatie. Pandora en TNO voorzien ook dat hun samenwerking leidt tot andere innovaties die straks door partijen die belast zijn met opsporing, inlichtingen en terrorismebestrijding ingezet kunnen gaan worden om het gedrag van individuen te analyseren en te voorspellen.

Tv-programma Hunted goede testcase

TNO ontwikkelde de zogenoemde QUIN-technologie als onderdeel van haar onderzoeksprogramma op het gebied van Nationale Veiligheid. Een deel van deze technologie is afgelopen jaar al succesvol gedemonstreerd in onder andere het televisieprogramma Hunted. In dit programma moesten  deelnemers uit handen blijven van een team van opsporingsprofessionals. TNO maakte een aangepaste versie van QUIN waarmee het gedrag van voortvluchtigen meermaals succesvol werd  voorspeld.

“Hunted is een internationaal tv-programma. Voor de tool hebben we de data van deelnemers uit alle landen verzameld”, zegt onderzoeker Dr. Selmar Smit van TNO. “We maakten een geavanceerde analyse van gedragingen van de deelnemers en keken of we deze konden veralgemeniseren. Op basis hiervan keken we of we voorspellingen konden doen over hoe de Nederlandse deelnemers zich zouden gedragen.”

Scenario’s

Momenteel moeten opsporingsdiensten zoals de politie, in specifieke zaken steeds zelf alle mogelijke scenario’s bedenken en onderzoeken. Met de nieuwe tools van TNO en Pandora Intelligence, kunnen ze straks op basis van een aantal gegevens veel sneller en gerichter het meest waarschijnlijke scenario bepalen. “Als er bijvoorbeeld een melding is van een plofkraak, berekent het model de waarschijnlijkheid van de route van de vluchtende daders”, zegt Peter de Kock van Pandora Intelligence.

Het verhaal achter de daad

TNO heeft de technologie ontwikkeld. Het is nu aan Pandora Intelligence om deze in haar voorspellende scenario software te implementeren. Daartoe gaan beide partijen de tooling testen aan de hand van bestaande zaken. Het idee is dat achter elk incident, elke criminele daad, een verhaal zit, een narratief. Met de softwareapplicatie van Pandora Intelligence kun je, op basis van bekende feiten, dit verhaal reconstrueren. Met steeds geavanceerdere algoritmen kunnen steeds meer en aanvullende feiten met elkaar worden gecombineerd. Smit: “Zo kun je kennis die je hebt van iemands sociale netwerk combineren met kennis van vluchtgedrag. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voorspellen dat de kans groot is dat iemand naar een kennis op het platteland is gevlucht.”

Meer informatie over TNO:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!