Triodos Groenfonds en Oost NL financieren zonnepark op oude stortplaats

  • Innovatie & MVO

Op een oude stortplaats van de papierindustrie in het Gelderse Eerbeek, wekt een zonnepark straks stroom op voor ongeveer 1600 huishoudens. De ontwikkeling is mede tot stand gekomen door bewoners uit de gemeente zelf.

Triodos Groenfonds en Oost NL financieren zonnepark op oude stortplaats

De bewenors hebben zich verenigd in de e Coöperatie Vereniging Eerbeek-Brummense Energie Maatschappij (BrummenEnergie). De financiering kwam verder rond door ene samenwerking tussen Triodos Groenfonds, Oost NL (vanuit Topfonds Gelderland en Solar Green Point. 

Zonnepark Eerbeek

BrummenEnergie realiseert in samenwerking met Solar Green Point op de voormalige stortplaats  ‘Zonnepark Eerbeek’ met ruim 15.500 zonnepanelen op 6 hectare, ongeveer 5.300.000 kWh. Dat levert voldoende stroom op voor ruim 1600 gezinnen. De grond ligt er inmiddels al geruime tijd ongebruikt bij. Met de komst van het zonnepark is er een duurzame bestemming gevonden voor de locatie. “Met energievoucher programma de Groeiversneller Oost NL hebben we een sluitend businessplan kunnen maken – en met een financiering van Triodos Bank en Oost NL kunnen we dat nu omzetten naar de praktijk. Daardoor kunnen we in Brummen bijdragen aan de energietransitie”, legt Guus Koster namens Zonnepark Eerbeek uit.

Eind 2020 de eerste stroom

Om de grond van de stortplaats geschikt te maken moet de grond eerst worden afgedicht. Dan heeft de grond 6 maanden nodig om in te klinken, om risico van verzakking te beperken. In het zomer van 2020 zullen de zonnepanelen geplaatst worden. Naar verwachting sluit het park in de najaar van 2020 aan op het net om in december de eerste elektriciteit te produceren.

Financiering

Oost NL investeert vanuit het Innovatie – en Energiefonds Gelderland in dit park. Joka Bosch, investment manager Energy legt uit dat de financiering goed past bij Oost NL: “We leveren met deze financiering een bijdrage aan de energietransitie. Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en zodoende minder CO2-uitstoot is een van de grootste uitdagingen van onze maatschappij. Het zonnepark draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente en aan de Gelderse doelstelling om in hoog tempo over te schakelen naar duurzame energie en CO2-reductie.”

Meer informatie over Oost NL:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!