Truckdealers benadrukken belang van samenwerken in opleiden van studenten

  • Onderwijs & Training

De Truck Academy ’s-Hertogenbosch is een feit. Truckdealers en het Koning Willem I College ondertekenden begin juni een convenant om het belang van samenwerken in opleiden te benadrukken.

Truckdealers benadrukken belang van samenwerken in opleiden van studenten

 Foto vlnr: N. van Beek (van Hooft Bedrijfswagens), L. van Zeeland (Ruttchen Bedrijfswagens), T. van den Elzen (Koning Willem I College), R. Steigenga (Iveco Schouten), R. Josten (Koning Willem I College) en M. van der Ende (Scania Beers)

De samenwerking maakt het onder andere mogelijk dat er voldoende stageplekken zijn voor studenten van bedrijfswagenopleidingen en de kennis vanuit het bedrijfsleven levert waardevolle input voor het onderwijs.

“Door met bedrijven samen te werken, investeren we in de studenten”, vertelt Thieu van den Elzen, directeur Mobiliteit & Logistiek bij het Koning Willem I College. “Zo zorgen we ervoor dat er voldoende leerwerkplekken zijn. We zien dat veel bedrijven geen stagiaires meer aannemen als ze in een crisis komen. Ook in mindere tijden blijft het belangrijk om studenten op te leiden. Juist door het vastleggen van de samenwerking in een convenant zorgen we voor continuïteit voor onze studenten.”

Op tijd schakelen

Iveco Schouten is een van de betrokken truckbedrijven. Ronald Steigenga, vestigingsmanager bij Iveco Schouten, werkt al ruim zeven jaar samen met het Koning Willem I College. “Ook voor ons staat het succes van de student voorop. Door studenten die bij ons stage lopen goed te begeleiden en door intensief contact met de school kunnen we tijdig schakelen. Bijvoorbeeld als we zien dat de student halverwege zijn stage een dip krijgt en het daardoor moeilijk heeft op de werkvloer. Door een goede samenwerking met de school kunnen we ze op weg helpen en binnen boord houden.“

Kneden

Het begeleiden van de studenten op de werkvloer gaat daarbij verder dan alleen de vakvaardigheden. Steigenga vertelt: “We willen de leerlingmonteurs een lange carrière bieden in het vak. Een goede start is daarom echt het halve werk. Als ze nog jong zijn, dan kun je ze kneden. Het vak goed aanleren. Maar je legt ze ook uit hoe we met elkaar communiceren, wat goed werkt en waarom we bepaalde dingen doen. Eigenlijk voeden we ze mee op. We geven ze bagage mee, zodat ze goed voorbereid zijn op de toekomst.”

Alles eruit halen

Door de samenwerking met het bedrijfsleven is ook het onderwijs toekomstigbestendig en kan het groeien, geeft Van den Elzen aan. “We betrekken de bedrijven waar mogelijk bij het opleidingsprogramma. Denk bijvoorbeeld aan het geven van gastlessen. Daardoor halen we nog meer uit de aanwezige kennis van het bedrijfsleven. Dat is pure meerwaarde, voor ons en voor de branche, want goed opgeleide vakmensen zullen altijd nodig zijn.”

Meer informatie over Koning Willem I College:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!