TU/e studenten bouwen slim en duurzaam huis

  • Innovatie & MVO

Een interactieve klok die het energieverbruik aangeeft, het gebruik van gelijkstroom om energie te besparen, een grote, gedeelde ruimte die wonen efficiënt en sociaal maakt: het zijn slechts enkele kenmerken van de innovatieve en duurzame woning die het studententeam VIRTUe van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft gebouwd op de TU/e-campus.

TU/e studenten bouwen slim en duurzaam huis

Met dit huis vertegenwoordigen ze Nederland in de internationale bouwwedstrijd Solar Decathlon, in november in Dubai. Maandag 4 juni wordt de woning officieel geopend, tijdens de Dutch Technology Week.

Bewoners verbinden met technologie en met elkaar. Dat is wat VIRTUe – een team van ruim 40 studenten van de TU/e en Fontys Hogeschool – wil bereiken met het door henzelf ontworpen woongebouw genaamd LINQ. Het is een appartementencomplex met meerdere verdiepingen, waarbij een ‘deeleconomie’ voor bewoners centraal staat.

Sociale gemeenschap

“De kamers zijn van elkaar gescheiden door een grote, gedeelde ruimte die bewoners met elkaar in contact brengt”, zegt Ellen van den Bersselaar, project manager van VIRTUe. “Hier is veel groen – ‘een verticale tuin’ – en de mensen delen hier faciliteiten zoals een keuken, wasruimte en sportschool.” Dit stimuleert volgens het team een diverse en sociale gemeenschap, maar bespaart ook energie en woonkosten.

Solar Decathlon Middle East 2018

Met LINQ vertegenwoordigen de studenten Nederland in de internationale bouwwedstrijd Solar Decathlon Middle East 2018 in Dubai, die op 14 november begint. Tijdens de wedstrijd bouwt het team één van de woningen uit het complex daadwerkelijk op. Het gaat om de bovenste woning die het schuine dak met zonnepanelen bevat: dankzij de licht hellende hoek is de energieopbrengst maximaal en ontstaat er schaduw en koelte in het gebouw. 

“Met deze woning geven we ook een etalage van alle technologie en innovatie die het hele gebouw bevat”, zegt Van den Bersselaar.Zo bevat het appartement één centrale module die alle technologische installaties bevat, zoals elektriciteit en water. Een slim systeem laat bewoners via een interactieve klok doorlopend zien hoe het huis ‘presteert’. Ook maakt het huis gebruik van gelijkstroom, in plaats van het conventionele wisselstroom. “Wisselstroom was ooit de beste optie om over lange afstanden stroom te transporteren, maar nu halen we onze energie direct uit zonnepanelen. Dan is gelijkstroom een stuk efficiënter”, aldus Van den Bersselaar.

Als voorbereiding op de wedstrijd heeft VIRTUe hun woning op de campus van de TU Eindhoven alvast een keer opgebouwd, op het grasveld voor het Auditorium. Op maandag 4 juni, tijdens de Dutch Technology Week, werd de woning officieel geopend. 

Solar Decathlon

De Solar Decathlon is een internationale bouwwedstrijd voor universiteiten gericht op de promotie van innovatief en duurzaam bouwen. Teams krijgen tien dagen de tijd om hun huis op te bouwen. Vervolgens worden alle ontwerpen beoordeeld op tien verschillende categorieën – vandaar de naam ‘decathlon’ – zoals architectuur, energieverbruik en innovatie. Er is een overall-winnaar en deelwinnaars per onderdeel. De totale prijzenpot bedraagt ongeveer 2,3 miljoen euro. In totaal doen 21 teams mee uit 16 landen van over de hele wereld.

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!