home » projecten » Bouw »

Van der Weegen Bouwgroep blaast nieuw leven in monumentaal pand

  • Bouw

In 2016 startte de gemeente Tilburg haar zoektocht naar een ontwikkelaar / belegger voor Gebouw 88 in de Spoorzone. De gemeente stelde een voorwaarde: een deel van het gebouw moest langdurig beschikbaar blijven voor startende ondernemers tegen een gereduceerd huurtarief.

Van der Weegen Bouwgroep blaast nieuw leven in monumentaal pand

In eerdere plannen stond Gebouw 88 op de slooplijst zodat er nieuwbouw in de plaats kon komen. De gemeente heeft haar plannen echter herzien en ervoor gekozen om in de Spoorzone zoveel mogelijk erfgoed te behouden.

Industrieel erfgoed

Voor het Tilburgse Van der Weegen bestond geen twijfel: de opdracht om het monumentale gebouw nieuw leven in te blazen, was haar op het lijf geschreven. Ze omschrijft Gebouw 88 als een prachtig stukje industrieel erfgoed. Het feit dat het gebouw in de Spoorzone staat, een ruig en inspirerend gebied, maakte het plaatje compleet: Deze plek wordt de komende jaren alleen maar mooier en dynamischer.

Strikte termijn

Chantal Gulickx, commercieel manager: “Bij Van der Weegen houden we wel van een uitdaging waarbij we al onze vaardigheden kunnen inzetten. Gebouw 88 had veel potentie, dat zagen we direct. Natuurlijk moet je  er wel doorheen kunnen kijken, en je voorstellen wat het zou kunnen worden.” Een extra uitdaging vormde de termijn van oplevering, binnen een jaar moest het nieuwe pand gereed zijn. “Een strikte termijn, noodzakelijk vanwege de huurafspraken die met een aantal huurders vooraf waren gemaakt..”

Zoals wel vaker het geval bij een renovatie, werd de ontwikkelaar met verschillende zaken geconfronteerd. Gulickx: “Ook met zaken waarmee je aan de voorkant geen rekening hebt gehouden of hebt kunnen houden. Daar moet je op voorbereid zijn en tegen kunnen.”

Vakwerk

De bouwgroep roemt daarom haar medewerkers op de werkvloer: “Deze mensen zijn echte doorzetters en niet voor één gat te vangen. Dat moet ook, want de renovatie van een monument stelt je dagelijks voor nieuwe uitdagingen. Het is vakwerk en beslist geen geijkt proces.” Met een team van soms wel 60 vakmensen per dag werd het afgelopen jaar stevig doorgewerkt. 

Ondernemersklimaat

Het gebouw is nu bijna af. Midpoint Brabant, Starterslift, Station 88 en diverse startende ondernemers krijgen een plek in het pand. In december starten de  eerste ondernemers al met de inrichting van hun nieuwe kantoor. In 2018 is Gebouw 88 volledig bezet. Het wordt een plek voor ontmoeting, samenwerking en dienstverlening voor starters, ZZP’ers en kleine ondernemingen zodat ze kunnen uitgroeien tot solide bedrijven om het ondernemersklimaat in Tilburg te verbeteren.

Van der Weegen kijkt terug op een bijzondere opdracht. “Dat we Gebouw 88 kunnen toevoegen aan onze vastgoedportefeuille, geeft een goed gevoel ”, vertelt Gulickx.

Opdracht smaakt naar meer

Het Tilburgse bedrijf laat weten dat de opdracht naar meer smaakt. De daad wordt bij het woord gevoegd, want Van der Weegen Bouwgroep vormt op dit moment het oude raadhuis De Vijf Bogen in Goirle (al bijna 40 jaar in bezit van Van der Weegen) om tot een appartementencomplex. Onlangs verwierf het bedrijf  een groot deel van het kloostercomplex van de Zusters van Liefde. Op dit terrein in Tilburg worden naast een nieuwe woonaccomodatie voor de zusters twee appartementencomplexen gerealiseerd. De appartementen in het voormalige zusterhuis worden na renovatie, door Van der Weegen aan particulieren verhuurd.

Auteur: Carline Klijn - van Best 

Meer informatie over WEEGEN BOUWGROEP B.V., VAN DER:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!