Veiligheid staat centraal op Kempisch Bedrijvenpark

  • Regionale ontwikkeling

Het ontwerp van het KBP heeft al in 2009 het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor nieuwe bedrijventerreinen ontvangen. Veiligheid was en is bij de ontwikkeling en het parkbeheer van KBP een belangrijk item.

Veiligheid staat centraal op Kempisch Bedrijvenpark

Naast het Keurmerk Veilig Ondernemen is KBP ook uitgerust met een state of the art camerabewakingssysteem. Het concept van camerabewaking houdt in dat er op diverse locaties op het bedrijventerrein hoogwaardige beveiligingscamera’s zijn geïnstalleerd die in verbinding staan met de alarmcentrale. ’s avonds en in de weekenden beheren de centralisten de camera’s. Bij ongewenste activiteiten verschijnt een melding en wordt door de centralist de bewakingsdienst aangestuurd. Deze bewakingsdienst is binnen no- time ter plaatse om de melding op te volgen.

In het concept worden 4 verschillende niveaus onderscheiden:

  • Schil 1: Toegang tot het bedrijvenpark
  • Schil 2: Activiteiten in de openbare ruimte
  • Schil 3: Toegang tot private kavels/gebouwen
  • Schil 4: Interne beveiliging in het bedrijfspand

Schil 1 en 2 richten zich op de openbare ruimte en maken onderdeel uit van het collectieve parkmanagement. Schil 3 en 4 betreffen het privédomein van de betrokken onderneming. Voor die bewaking is de ondernemer zelf verantwoordelijk.

Toegang tot het bedrijvenpark

Schil 1 betreft de toegang tot het Kempisch Bedrijvenpark. Hiervoor zijn ANPR- camera’s geïnstalleerd, die automatisch nummerplaten registreert. Van ieder inkomend voertuig wordt een foto gemaakt en het kenteken wordt gecheckt met een actuele database van verdachte of gestolen voertuigen.

Bij een signalering van een verdachte voertuig wordt de informatie doorgezet naar de politie. ANPR camera’s zijn een belangrijke bron voor de opsporingspolitie. Daarnaast gaat er een preventieve werking uit van deze camera’s.

Activiteiten in de openbare ruimte

Schil 2 registreert activiteiten in de openbare ruimte door middel vaste camera’s  en beweegbare domecamera’s. Deze camera’s zijn voorzien van intelligente software, die Video Content Analyse mogelijk maakt. De centralisten van de alarmcentrale kunnen met de dome camera’s inzoomen op verdachte situaties. In de vaste camera’s zijn zogenaamde tripwires ingesteld. Dit zijn virtuele lijnen in het camerabeeld. Zodra deze lijn door een voertuig, fietser of wandelaar wordt overschreden volgt er een melding in de alarmcentrale.

Vanaf dat moment bekijkt de centralist de beelden live. Alle beelden worden ook opgeslagen en een bepaalde periode bewaard. Indien de situatie daarom vraagt is de alarmcentrale ook in staat om de beelden live door te zenden naar de meldkamer van de politie. Zij nemen de opvolging dan over van de bewakingsdienst.

Toegang tot private kavels/gebouwen

Schil 3 registreert beelden op het perceel van de onderneming. Deze schil kan gekoppeld worden aan schil 1 en 2 waardoor de centralisten en de bewakingsdienst ook op privéterrein kunnen beveiligen.

Interne beveiliging in het bedrijfspand

Schil 4 registreert beelden binnen het bedrijfspand. Bijvoorbeeld waardevolle voorraden in het magazijn, de kluis of temperatuur- en rookdetectie van cruciale bedrijfsprocessen. Ook hier kan de alarmcentrale een rol in vervullen door live-view.

Idealiter worden alle 4 de schillen gemonitord vanuit 1 alarmcentrale, omdat de hele keten van gebeurtenissen kan worden gevolgd door 1 centralist, waardoor tijdverlies en communicatiestoornissen worden voorkomen. Ieder ondernemer is echter vrij in keuze voor verschillende particuliere alarmcentrales en bewakingsdiensten.

Partners in beveiliging

Alarmcentrale: EuroPAC pac Alarmcentrale Oss

EuroPAC Alarmcentrale is een particuliere alarmcentrale, door het Ministerie van Justitie toegelaten onder nummer PAC 105 en gecertificeerd door de KIWA op basis van Borg PAC regeling en de Europese norm EN50518. De medewerkers, de alarmprocedures alsmede de huisvesting voldoen aan de strengste wettelijke eisen. EuroPAC heeft een directe verbinding met het glasvezelnetwerk van KBP en is daardoor in staat om op afstand live- beelden uit te lezen en handelingen te verrichten.

Opvolging: CQB Beveiliging Eindhoven

CQB Beveiliging uit Eindhoven is een gerenommeerd beveiligingsbedrijf, door het Ministerie van Justitie toegelaten onder nummer ND-977 en aangesloten bij de VEB (Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven). CQB Beveiliging verricht beveiligingsdiensten en receptiediensten en is gespecialiseerd in mobiele surveillance, waaronder het uitvoeren van opening- en sluitronden, brand/sluitronden, controleronden, visitatie, assistentieverlening en alarmopvolging. CQB is goed vertegenwoordigd in de nijvere gemeenten van de Brabantse Kempen. CQB heeft minimaal 2 surveillancevoertuigen rijden in dit gebied.

Leverancier en onderhoud camera’s Aivex Eindhoven

Aivex is gespecialiseerd in software voor beveiligingscamera’s. Aivex ontwikkelt haar eigen software voor videocontentanalyse en verificatie. Aivex is daarnaast in staat om op afstand de werking, onderhoudsstaat en beeldkwaliteit van de camera te monitoren. Hierdoor is de kwaliteit van de camerabeelden gewaarborgd.

 

Meer informatie over KEMPISCH BEDRIJVENPARK (KBP):

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!