Vencomatic Group: Goed voor mens en dier

  • Arbeidsmarkt

Medewerkers van Vencomatic Group in Eersel reizen de hele wereld over om pluimveebedrijven te helpen met het op een diervriendelijke manier huisvesten van pluimvee. Maar Vencomatic Group heeft niet alleen oog voor de dieren; ook voor het eigen personeel wordt goed gezorgd.

Vencomatic Group: Goed voor mens en dier

HR-directeur Theo Vervoort licht toe wat Vencomatic Group precies doet: “We hebben zo’n 350 mensen in dienst. De meeste hebben de Kempen als uitvalsbasis maar we hebben ook 80 medewerkers in de Achterhoek, 50 man in Brazilië, 10 in Spanje, 10 in Maleisië en een aantal mensen in China en Frankrijk. Onze core business is de verkoop en begeleiding van alles wat je nodig hebt voor het huisvesten van pluimvee. Dat doen we op een diervriendelijke manier in de landen waar de kippen zijn. We hebben onszelf nooit beziggehouden met legbatterijen. Wij zorgen ervoor dat de dieren altijd voldoende bewegingsvrijheid hebben en daardoor gezonder zijn en blijven. Het rendement van eieren en vlees wordt zo ook hoger.”

Moderne pluimveebedrijven

De Vencomatic Group vertegenwoordigt drie bekende merken in de pluimveesector: Vencomatic, Prinzen en Agro Supply. Door deze merken te combineren, kan het concern een volledig assortiment van innovatieve systemen aanbieden voor de inrichting van moderne pluimveebedrijven over de hele wereld.

Loyaal aan de medewerkers

Vencomatic Group is een familiebedrijf dat werkt volgens het principe dat je goed moet zijn voor je personeel. Vervoort daarover: “Vanuit de familie Van de Ven is er een hoge loyaliteit richting de werknemers. Wij willen er voor hen zijn in goede en slechte tijden. Die loyaliteit betaalt zich ook weer terug. Onze mensen kunnen gewoon bij onze eigenaar Cor van de Ven en de directieleden binnenlopen als er iets aan de hand is. Wij geven onze werknemers ook veel eigen verantwoordelijkheid. Zo wordt er bij ons bijvoorbeeld niet geklokt. Als je tussen 6.00 en 20.00 uur maar je uren maakt, vinden wij het goed. Wij controleren dat verder ook niet, maar vertrouwen op de zelfstandigheid en het verantwoordelijkheidsbesef van ons personeel. Dat werkt prima.”

Wereldwijde dienstverlening

Omdat Vencomatic Group haar producten wereldwijd afzet, moet er vanzelfsprekend ook over de hele aardbol service verleend worden. “En dan sturen we onze mensen er dus op uit om de klant te helpen met bijvoorbeeld een reparatie. Ook dat vergt weer een hoge mate van verantwoordelijkheid. Het vraagt bijzonder veel van de medewerkers die dan lang van huis en hun gezin weg zijn. Daar moet je tegen kunnen. Iedereen die bij ons werkt zit dan ook in een ontwikkelingstraject waarbij continu gemonitord wordt hoe het gaat en wat er beter of anders moet. Zo proberen we uit iedereen het beste te halen en het werk aan te bieden wat bij hem of haar past,” aldus Vervoort.

Gezondheid en persoonlijke ontwikkeling

De gezondheid en persoonlijke ontwikkeling van het personeel staat dus hoog in het vaandel bij Vencomatic Group. “Daar zetten we grootschalig op in. Zo hebben we eens per veertien dagen ook een huisarts die onze medewerkers op natuurgeneeskundige wijze ondersteunt. Medewerkers die even niet lekker in hun vel zitten kunnen daar dan terecht. Want wij vinden het heel belangrijk dat ons personeel zich vitaal voelt. Dat helpt ook weer bij de persoonlijke ontwikkeling,”aldus Vervoort.

Arbeidskrachten met WSW-indicatie

Vencomatic Group biedt ook plaats aan arbeidskrachten met een rugzakje in de vorm van een WSW-indicatie. Vervoort daarover: “Die mensen hebben een beschermde positie binnen het bedrijf maar worden niet als zodanig aangemerkt op de werkvloer. Met hier en daar wat aanpassingen kunnen zij een normale ontwikkeling doormaken binnen de organisatie.”

Betrokkenheid

Vencomatic Group wil transparant zijn, de resultaten delen met het personeel, optimaal gebruik maken van hun kennis en kunde en elkaar helpen met oplossingen. “Het is ook een bedrijf waar heel hard gewerkt wordt vanuit drie merken: Prinzen voor Eierbehandeling in Aalten en Vencomatic voor huisvestingsystemen & Agro Supply voor Klimaatbeheersing in Eersel.

Pluimveespecialisten

Bij Vencomatic Group ontwikkelen en verkopen we onder meer legnesten en installaties voor pluimveehuisvesting. We verzorgen het totale projectmanagement, op basis van wat de klant wil. Na het uitbrengen van een offerte en het daaropvolgende akkoord gaat een project pas echt van start. Onze inkoopafdeling koopt het materiaal in en vervolgens bouwen we zo’n installatie op in een stal waar ook ter wereld. Onze supervisors begeleiden het montageteam bij de opbouw. Als het nodig is, hebben we ook pluimveespecialisten in huis die de klant helpen om het systeem te leren kennen en de medewerkers van de pluimveebedrijven te helpen bij de ingebruikname en het oplossen van eventuele problemen. Maar we werken steeds vaker pro-actief wat betekent dat onze servicemensen de hele wereld over reizen om bijvoorbeeld al onderdelen te vervangen voordat ze kapot gaan. Dat is ook de grote kracht van Vencomatic Group. Vanuit onze eigen Research & Development-afdeling doen we veel aan innovatie. In de branche staan we dan ook bekend als een vooruitstrevend bedrijf dat uitblinkt in goede service.”

Personeel aantrekken

Ook Vencomatic Group merkt dat het in deze tijd lastiger wordt om goed gekwalificeerd personeel aan te trekken. Vervoort vertelt: “Maar ons zoekgebied beperkt zich al lang niet meer tot de Kempen. Als je bijvoorbeeld een salesmanager voor het Midden-Oosten zoekt, is dat natuurlijk een grote uitdaging. Het liefst werken we met Nederlanders, maar dat hoeft niet per se. Globalisering is voor ons namelijk een hot item. Daarom zetten we ook steunpunten op in bijvoorbeeld Azië zodat we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn en ons personeel optimaal ondersteund wordt. Want goed zijn voor de dieren en onze medewerkers is de sleutel van ons succes.”

Auteur: Ron van Kuijk

Meer informatie over VENCOMATIC GROUP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!