Verbeterprogramma duurzaam en gezond eten in de zorg in Brabant van start

  • Agrofood & Biobased

Rabobank ‘s-Hertogenbosch en Omgeving, Stichting Godshuizen, Stichting Diverzio en AgriFood Capital gaven recentelijk gezamenlijk het officiële startsein voor het programma ‘Duurzaam en Gezond Aan Tafel’ in Brabant door het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst.

Verbeterprogramma duurzaam en gezond eten in de zorg in Brabant van start

Het programma is bedoeld voor zorginstellingen in Brabant om voedselverspilling aan te pakken en de kwaliteit van leven in deze instellingen te verbeteren. Zorginstellingen kunnen zich vanaf nu aanmelden.

Duurzaam en Gezond aan Tafel

‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ is ontwikkeld door Diverzio, een organisatie gespecialiseerd in gezond en duurzaam eten in instellingen. In het programma werken zorgorganisaties binnen een jaar toe naar een hogere maaltijdtevredenheid, lagere kosten, minder verspilling en duurzamer inkopen.

Sneller herstel

Lekker, gezond en duurzaam eten in de zorg draagt bij aan een sneller herstel, verbeterde gezondheid en kwaliteit van leven. Cliënten hebben een hogere levensverwachting, het aantal ligdagen neemt af en ondervoeding wordt voorkomen. “Voeding vormt een zeer belangrijk aspect van het dagelijks leven in onze instellingen. Graag delen we onze ervaringen met andere instellingen in de regio en gaan we gezamenlijk nog meer stappen zetten om ons eten en drinken nog duurzamer en gezonder te maken”, aldus Eddy van Doorn, bestuursvoorzitter Reinier van Arkel.

Hoge waardering

Dat de aanpak van Diverzio werkt, blijkt uit de ervaringen van zo’n 100 zorginstellingen. Na het doorlopen van het ontwikkelprogramma wordt de maaltijd bij een gemiddelde instelling met 400 cliënten gewaardeerd met een 8 of hoger. Daarnaast is er 15% minder verspilling en wordt er tot €50.000 aan kosten bespaard. Ook staat er een kwart meer duurzame producten op het menu.

Vijf masterclasses

‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ bestaat uit vijf masterclasses. Hierin staat de integrale aanpak van de keten van boer tot bord centraal. De deelnemers leren de kwaliteit, smaak en maaltijdbeleving te verbeteren en duurzamer in te kopen. Daarnaast hoe de kosten beheersbaar te houden of zelfs te besparen en hoe minder voedsel te verspillen. Inspiratie, motivatie en het delen van kennis en ervaringen staan hierbij centraal. Met behulp van een dashboard en persoonlijke coaching/begeleiding wordt een uitgebreid onderzoek uitgevoerd en een veranderplan opgesteld.

Aanmelden

Duurzaam en Gezond aan Tafel’ biedt plaats voor maximaal 15 zorginstellingen. Voor de eerste groep deelnemers in Brabant is een subsidie van 25 tot 50% mogelijk. Geïnteresseerde instellingen kunnen meer informatie opvragen of zich aanmelden via de website van Duurzaam en Gezond aan Tafel.

Meer informatie over AgriFood Capital:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!