home » projecten » Bouw »

Verstijlen Hekwerken levert totaalplaatje bij verbouwing oude ambachtsschool

  • Bouw

De vragen die opdrachtgevers bij Verstijlen Hekwerken uit Sprundel neerleggen, blijven variëren. “De ene dag plaatsen we een sierhekwerk bovenop een monumentale muur en de volgende dag realiseren we een hekwerk van 2,5 meter hoog omwille van functionaliteit en veiligheid.”

Verstijlen Hekwerken levert totaalplaatje bij verbouwing oude ambachtsschool

Tijdens de verbouwing van een voormalige ambachtsschool in Dordrecht liet het bedrijf op alle fronten zien wat ze in huis hebben.

Opdrachtgevers kunnen gemeentes zijn maar ook woningbouwbedrijven, hoveniers, architecten en particulieren. Het was de vader van Roger Verstijlen die het bedrijf oprichtte in 1983. Roger voegde zich bij de zaak en werd de nieuwe eigenaar vanaf 2006.

Hele dag op pad

Het team, dat inmiddels uit tien man bestaat, start ’s ochtends samen. De montage medewerkers vertrekken aan het begin van de ochtend naar een project en keert aan het einde van de middag weer terug. Behalve de montage medewerkers worden door de productie medewerkers alle producten als draai- en schuifpoorten, sierhekwerk, industrieel hekwerk, balkonhekwerk, etc. in eigen werkplaats op maat en wens gemaakt. Ook wordt Verstijlen ondersteund door enkele medewerkers in de werkvoorbereiding, transport en in-/verkoop. Als eigenaar houdt hij zich daarnaast bezig met het ontvangen van mensen in de showroom, inmeten ter plaatse en het uitwerken van de wensen die klanten bij hem neerleggen.

De vragen van die klanten kunnen gebaseerd zijn op een poort die in de showroom is te zien, of zijn juist naar eigen inzicht door een architect of hovenier getekend. Verstijlen: “We kunnen alles maken. Hekwerken worden gemaakt met een uitstraling welke juist modern, klassiek, open of dicht kunnen zijn, of met een vulling van glas of hout.   het kan vervaardigd zijn met de hand met ambachtelijk smeedwerk of juist een CNC geponst of een laser gesneden plaat met een bepaald patroon.”

Nieuwe lts

In een voormalig lts-gebouw in Dordrecht hangen nu de trapleuningen, hekwerk op de dakterrassen en (franse) balkonhekwerken  van Verstijlen. Ook het hekwerk om het gebouw en de toegangspoorten komen van het Sprundelse bedrijf. De voormalige lts-school werd omgebouwd tot luxe appartementencomplex. Doordat de plafonds van de klaslokalen zijn doorgebroken, beschikken de bewoners over ruimtelijke vides.   

Voorafgaand aan het project kreeg Verstijlen een foto uit de oude doos te zien, waarop de school stond afgebeeld. Binnen de gestelde kaders dacht Verstijlen mee, bracht advies uit en maakte de tekeningen alvorens met de productie te beginnen. Proefstukken werden tussendoor aan de klant getoond, waar in de eigen werkplaats aan was gewerkt. Dat gebeurt met CNC gestuurde machines, maar ook met ambachtelijk handwerk.  

Twee automatisch bestuurbare poorten

Nadat de buitenmuur van het voormalige lts-gebouw opnieuw was hersteld, plaatste Verstijlen het sierhekwerk. Met twee ingangen naar het terrein realiseerde het bedrijf ook twee hogere poorten die automatisch zijn te bedienen. “Via hun telefoon openen bewoners de poort, welke vervolgens weer sluit.
Tegenwoordig werken acht van de tien poorten die we maken geautomatiseerd.”

Karakteristieke lantaarns

Twee metalen lantaarns sieren de entree van de voormalige ambachtsschool. “Deze lantaarns waren gaan roesten, waarop we ze hebben gerestaureerd met nieuwe stukken plaatwerk en enkele ornamenten en details welke in het eigen smidsvuur werden gemaakt.” Bij het inmeetwerk van de toekomstige appartementen zagen de medewerkers van Verstijlen dat iedere woning uniek is. iedere hoogte, breedte, schuinte van trappen en alle maatvoeringen waren uniek. “Het was bepaald geen seriewerk.” Het ontwerp op oude foto’s is doorgevoerd in het hekwerk voor zowel binnen als buiten. De stijl werd ook meegenomen in het ontwerp van balustrades om de dakterrassen.  
Bij dit project hebben we echt het totaalplaatje geleverd.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over VERSTIJLEN HEKWERKEN B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!