Vijftien bedrijven komen zelf gebrouwen bier van mbo’ers Helicon proeven

  • Onderwijs & Training

Voeding studenten van Helicon MBO Den Bosch maken tijdens hun driejarige opleiding meerdere keren kennis met het bedrijfsleven: ieder studiejaar is ruimte gereserveerd voor het lopen van een stage die tien weken duurt.

Vijftien bedrijven komen zelf gebrouwen bier van mbo’ers Helicon proeven

Tijdens die stages mogen de studenten meehelpen in een laboratorium, als auditor of bijvoorbeeld op de afdeling productontwikkeling.

Studierichting voeding

Wie bij Helicon kiest voor de studierichting ‘Voeding’, maakt een keuze uit de studierichtingen Voeding en kwaliteit, Voeding en techniek of Voeding en welzijn. Eline Stoel, aan Helicon MBO Den Bosch verbonden als docent voor de eerste twee studierichtingen, vertelt: “Bij de eerste stage maken onze studenten altijd kennis met een bedrijf dat werkt in de voedingsmiddelenindustrie. Op die manier zien ze hoe productieprocessen precies tot stand komen. Vanaf het tweede jaar specialiseren ze zich.”

Eigen bier brouwen 

De studenten, die behalve vanuit gemeente Den Bosch ook vanuit Zeeland, Utrecht, Gelderland en Limburg dagelijks naar de opleider reizen, mogen aan het einde van het tweede studiejaar proeven van een bestaan als bierbrouwer. Niet alleen gaan ze op excursie naar een bierbrouwer, ze brouwen hun eigen bier en organiseren een heuse bierproeverij. In totaal maken vijftien groepjes van drie studenten een eigen biersoort. Stoel: “Van ons krijgen de studenten een basisreceptuur, maar ze kijken zelf wat ze daar aan kunnen veranderen. De studenten kweken hun eigen gist op, voor de membraamfiltratie. Hebben ze eenmaal gistcellen te pakken, dan gaan ze die vermeerderen. Per groepje wordt tien liter bier gebrouwen.”

Proeverij

De keuze voor het zelf brouwen van bier heeft volgens Stoel alles te maken met het feit dat bier bekend staat als een mooi en natuurlijk product waarbij het proces heel goed beheerst moet worden. “De studenten doen kennis op over de productiewijze, het uitvoeren van controles en het algehele proces. Daarbij moet vooral worden samengewerkt en zijn de studenten zelf verantwoordelijk voor de planning.”

De bierbrouwers die hun deuren voor de studenten hebben geopend tijdens hun excursie, worden allemaal uitgenodigd van het bier te komen proeven. De studenten doen tijdens dit project met name kennis op over productiewijzen, controles en processen.”

Kennis bijspijkeren als docent

Zelf blijft Stoel als docent ook haar kennis bijspijkeren. “Op kwaliteitsgebied is in de voedingsmiddelenindustrie veel veranderd. Wij docenten kijken continu hoe we die veranderingen kunnen terugbrengen in het onderwijs.” Haar collega volgde daarom een opleiding Procestechniek, zelf volgde ze bij de HAS Hogeschool een cursus Kwaliteitsmanagement en Business Improvement. “De vraag die daarbij centraal stond, was hoe je efficiënter kunt werken met behoud van de kwaliteit van het product.”

Stageverzoeken

Gedurende het schooljaar stromen de aanvragen van stagebedrijven binnen. “Inderdaad bestaat er veel vraag naar onze studenten. Waar wij heel sterk op letten, is of de werkzaamheden voldoende uitdagend zijn. Mag de student laboratoriumanalyses uitvoeren bijvoorbeeld en zijn de meeste processen wel geautomatiseerd? De middelgrote en grote bedrijven zijn het meest geschikt voor onze studenten.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over Helicon MBO Den Bosch:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!