'Virtual Reality als de next step in safety awareness'

  • Technologie

Bij Actemium in Veghel is het bewustzijn van werknemers cruciaal om veilig te kunnen werken. Het bedrijf zoekt daarom continu naar nieuwe manieren om het veiligheidsbewustzijn te verbeteren. Een van die middelen is Virtual Reality: de next step in safety awareness.

'Virtual Reality als de next step in safety awareness'

Bij Actemium is veiligheid dé asbolute prioriteit in alles wat het bedrijf doet. Safety Excellence is daar een voorbeeld van. Actemium streeft namelijk niet alleen naar 0 ongevallen, maar ook naar 0% beroepsziekten door een veilige en gezonde werkomgeving te creeëren.

Veiligheidsbewustzijn

Ondanks de vele jaren aan goede veiligheidscijfers blijft Actemium alert. Naast de werkomgeving van haar werknemers speelt namelijk ook veiligheidsbewustzijn een doorslaggevende rol. Deze moet ten allen tijden scherp gehouden worden en indien mogelijk zelfs verhoogd. Dat doet het bedrijf door onder andere: toolboxen interactiever te maken, het aanbieden van safety cultuur trainingen en trainingen over erkennen en herkennen van risico's, het stimuleren van melden van gevaarlijke situatie's en het belonen van veiligheidsmeldingen en/of -ideeën. 

Virtual Reality trainingen

Een nieuwe methode die Actemium sinds kort toepast is Virtual Reality (VR). Zo heeft de eerste VR-training bijvoorbeeld onlangs plaats gevonden. Dennis Schog, werkzaam als Senior Analyse Technician, heeft de training als één van de eersten gevolgd. “Dit is écht een realistische omgeving, ik kan al mijn gereedschap pakken”, zegt hij. “Eigenlijk moeten alle collega’s deze training volgen, want deze ervaring blijft je echt bij!”

De VR-trainingen worden gegeven in kleine groepen van vier tot zes werknemers waardoor er sprake is van veel interactie. De andere werknemers kijken mee op een groot scherm, waardoor men de sessie na afloop onderling kan bespreken. 

Bijna fataal

De Virtual Reality omgeving is praktisch niet te onderscheiden van de werkelijkheid. Zo kunnen medewerkers in een 'echte' werkomgeving bepaalde lastige handelingen, zoals het schakelen in een Motor Control Center, veilig oefenen, zonder dat zij de schakel fysiek voelen. Ze worden op deze manier getriggerd om na te denken over alle handelingen die ze moeten uitvoeren.

Omdat wetenschappelijk is bewezen dat een 'bijna fataal' ervaring het beste bijblijft en men hier het meest van leert, leren de medewerkers van Actemium de risico’s en de gevaren van hun handelingen eerder erkennen.  “Dit komt écht binnen”, zegt Technician Ronnie Bilderbeek na het volgen van de VR-training. “Ik dacht dat ik alle handelingen had gedaan, maar op de vergunning stond een verkeerde schakelaar. Vervolgens maakte ik een explosie mee, gelukkig een virtuele. Je ziet dat je handeling meteen grote gevolgen heeft. Dat doe ik volgende keer echt anders!”

Vervolgstappen

Op basis van de behoefte van klanten en medewerkers, gaat Actemium nu ook andere scenario’s uitwerken. Voorbeelden hiervan zijn: werken op hoogte, werken aan leidingen, hijswerkzaamheden, transport, werkdruk, het keuren van middelen en het slopen van kabels.

Meer informatie over ACTEMIUM:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!