VRIAN projects rondt Nepalees trainingsproject af

  • Zakelijke dienstverlening

Zo'n 25 vertegenwoordigers van plattelands co-operaties in Nepal zijn door VRIAN Projects te Deventer getraind. De organisatie won dit project in het kader van NUFFIC Tailor Made Trainingen.

VRIAN projects rondt Nepalees trainingsproject af

De training van 25 vertegenwoordigers van plattelands co-operatiescoöperaties werd uitgevoerd samen met de Nepalese organisatie PWEDO (Population, Women and Environmental Development Organisation) en het Nederlandse MDF (Management Development Foundation) uit Ede.  Na een praktische training ontvingen 26 deelnemers eind juni 2016 een certificaat in aanwezigheid van de Nepalese minister van Landbouw.

Voedselproductie, conservering en vermarkting

De trainees hebben betere vaardigheden in voedsel productie, conservering van voedsel en de vermarkting. Tevens is aandacht geschonken aan de verbetering van de voedingswaarde van het dagelijkse menu op het platteland; voldoende eiwitten, vitamines; betere hygiene bij het bereiden van voedsel en toepassen van conserveringstechnieken. VRIAN heeft PWEDO tijdens de training in contact gebracht en samen laten werken met de kleine dorps co-operaties coöperaties waarin de boeren samenwerken in productie en afzet. Dit heeft geleid tot een blijvende impact in betere toepassing van de genoemde vaardigheden en in nieuwe duurzame samenwerkingsverbanden.

Hinder door zware aardbevingen

De voorbereidingen van de training hebben veel hinder ondervonden van de zware aardbevingen; veel deelnemers konden hun dorpen niet verlaten om de bergwegen verdwenen zijn. Vervolgens ontstond er een politieke impasse in Nepal waardoor het grote buurland India zich genoodzaakt voelde een economische boycot van Nepal in te voeren. Dit leidde tot een groot gebrek aan voedsel, brandstof, benzine, medicijnen etc..

Praktisch karakter van training

Ondanks alle praktische problemen wisten de organisatoren en Nederlandse trainers de training tot een goed einde te brengen. Terwijl er 25 deelnemers waren voorzien, werden de trainingen in het veld en tijdens instructies door 45-50 mensen bijgewoond. Vooral vanwege het praktische karakter van de training hebben de deelnemers hun vaardigheid kunnen vergroten: Beoordelen en verbeteren van bodemvruchtbaarheid, verbeteren van oogst- en bewaringstechnieken en het toepassen van betere hygiëne-maatregelen tijdens voedselbereiding.

Vrian Trainingsproject in Nepal

Samenwerking en kennisdoorstroming

In aanvulling op inhoudelijke training is het belang van samenwerking en kennisdoorstroming onder de aandacht gebracht. De kleine landbouw co-operaties coöperaties in de afgelegen dorpen zijn na de training beter verbonden met de nationaal werkende organisaties zoals PWEDO en de voedsel inspectie en voorlichtingsdienst van het Nepalese ministerie van Landbouw. Tijdens de training heeft VRIAN enkele boekjes en handige brochures gemaakt waarin de veelal ongeletterde boeren aanwijzingen krijgen voor duurzame landbouw, hygiëne en betere conserveringstechnieken.

Meer informatie over VRIAN PROJECTS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!