home » projecten » Bouw »

Waterbouwkundig project Loosdrecht voor een vaste prijs: Zijlstra infra bv durft het

  • Bouw

Sinds mei is Zijlstra infra bv in Loosdrecht bezig met het realiseren van een landtong, waarvoor 450 meter damwand en 12.000 kubieke meter grond worden gebruikt. Bijzonder is de vaste prijs die voor dit project is afgesproken.

Waterbouwkundig project Loosdrecht voor een vaste prijs: Zijlstra infra bv durft het

 “De meeste bedrijven durven dat niet, wij wel”, zegt directeur Jan Noz. “Onze opdrachtgever is daar heel blij mee, want die weet precies waar hij aan toe is.”

De beste adviseurs en waterbouwkundigen inhuren

Een vaste prijs neerleggen voor waterbouwkundige projecten komt niet veel voor, zegt Noz. “Dat heeft alles met de materie te maken, het water zelf. Water is dynamisch, kan je wellicht voor onverwachte problemen stellen. En dus voor onverwachte kosten.” Toch kiest Zijlstra infra bv voor een vast bedrag. Dat is opvallend, want de corebusiness van dit Giessense bedrijf ligt niet op of onder het water. “We huren daarvoor expertise in. De beste adviseurs en waterbouwkundigen die er heel veel verstand van hebben. Dat hebben ze ook waargemaakt bij ons vorige waterbouwkundig project, Waterfront De Veene in Veen.”

Waterfront De Veene: een visitekaartje

In Veen moesten vorig jaar net als in Loosdrecht woningen aan het water worden gebouwd. Elke kavel kreeg een eigen insteekhaven en aanlegplaats. Ook hiervoor gold: damwanden waren nodig om woningbouw te kunnen realiseren. Net als in Loosdrecht werd in Veen een vaste prijs afgegeven. “Met Waterfront De Veene hebben we laten zien dat we waterbouwkundig veel in onze mars hebben - als je maar weet waar je de knowhow vandaan haalt. Dat project was ons visitekaartje, heeft ons die prachtige klus in Loosdrecht opgeleverd.”

Geen verborgen problemen door punctuele voorbereiding

Binnen de uiterste grenzen van de prijs blijven, vereist een punctuele voorbereiding. “Daar steken we heel veel tijd in. Zo hebben we  de complete damwand constructie gedimensioneerd en constructief laten toetsen om een optimale voorziening te creëren. En we hebben nauwgezet samengewerkt met de andere (nuts)bedrijven voor een juiste afstemming. Als je al die puzzelstukjes bij elkaar kunt leggen, kun je voor een vaste prijs gaan. Kortom, je moet volledig in de materie duiken – van constructie tot vergunning. Zo haal je eventuele verborgen problemen naar de oppervlakte.”

Kosten drukken door optimalisatie

Door deze aanpak – alles nauwgezet in beeld brengen  en alle aspecten rondom het project op een goede en heldere wijze met betrokken partijen kort te sluiten – kan voor aanleg en onderhoudskosten economisch de meest voordelige oplossing worden gezocht. Ook dat geeft zekerheid. Voor de opdrachtgever en voor ons. De zekerheid dat we door het optimaliseren van alle bedrijfsprocessen de kosten zodanig kunnen drukken, dat iedereen na de realisatie tevreden terug kan blikken. Tevreden, omdat de kosten die vooraf zijn berekend de daadwerkelijke kosten zijn gebleken.”

Auteur: Kees Klijn

Meer informatie over ZIJLSTRA INFRA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!