Welke kansen biedt blockchain voor de industrie?

  • Industrie

Blockchaintechnologie zet steeds meer voet aan de grond binnen het bedrijfsleven, onder meer door de belofte van efficiëntieverbeteringen in verschillende sectoren. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van waar TNO aan (mee)werkt binnen het thema blockchain en industrie

Welke kansen biedt blockchain voor de industrie?

Identiteitsoplossing voor burgers

Het Self-Sovereign Identity Framework (SSIF) – gebaseerd op blockchaintechnologie – zorgt ervoor dat burgers gebruik kunnen maken van digitale persoonlijke gegevens, zowel online als offline. Met SSIF verzamel je informatie over jezelf die door andere – zoals overheid, banken, werkgever, verzekeraars en onderwijsinstellingen – wordt gewaarmerkt. Jij bepaalt met welke partijen je de informatie deelt. Bekijk hieronder een video over deze oplossing.

Vruchtbare combinatie: Agrifood en blockchain

Het project ‘Blockchain for Agrifood’ is een pilot van TNO en Wageningen University & Research dat als doel heeft om te kijken welke impact blockchaintechnologie op de agrifoodsector kan hebben, en wat nodig is om de technologie in agrifoodketens toe te passen. Met behulp van een praktijkcasus, rondom de import van druiven uit Zuid-Afrika, wordt uitgezocht hoe en of blockchain kan helpen de naleving van voedselcertificaten te verbeteren.

Lees hier het artikel Pilot toont dat blockchain en agrifood een vruchtbare combinatie zijn.

Onmogelijke dingen doen

Wat kan blockchain betekenen voor sharing economydevice autonomy en autonomy of things? In het programma Techruption ontwikkelen KPN en TNO samen met geïnteresseerde consortiumpartners een reeks praktijkcases. “Wat ik zo leuk vind aan de blockchainhype, is dat opeens een hele hoop mensen weer durven te denken aan dingen die onmogelijk lijken”, vertelt TNO’er Oskar Van Deventer.

Meer weten? Lees het artikel Met blockchain dingen doen die onmogelijk leken.

Blockchain & start-ups

De verwachting is dat juist start-ups van blockchaintechnologie kunnen profiteren. Het voordeel dat blockchain start-ups biedt, is de mogelijkheid om in één keer een wereldwijde markt aan te spreken. Bovendien is het een onontgonnen terrein, een veld in beweging met ruimte voor nieuwe spelers. De Brightlands Innovation Factory, die na de zomer van start gaat, ondersteunt start-ups hierin.

Lees hier wat blockchain voor start-ups kan betekenen.

Meer informatie over TNO:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!