Wijngaard geeft extra dimensie aan Van der Valk in Cuijk

  • Zakelijke dienstverlening

Een wandeling door een wijngaard, na afloop van een vergadering. Of beter nog: een bespreking met collega’s middenin een wijngaard. Bij Van der Valk in Cuijk maken duizend druivenplanten het mogelijk. Eigenaar Fred van der Valk kwam drie jaar geleden op het idee tijdens het maaien van het gazon langs het terrein.

Wijngaard geeft extra dimensie aan Van der Valk in Cuijk

“Ik dacht bij mezelf: Als ik nu mijn tijd besteed aan grasmaaien, dan kan ik toch ook druiventrossen gaan knippen?” Dat bleek een kleine misvatting te zijn: “Er gaat zo veel tijd in zitten, dat wil je niet weten.” Toch blijft hij het een mooie afwisseling vinden op zijn dagelijkse werkzaamheden. “Na het werk op kantoor of hier in de horeca in de wijngaard aan de slag. Dat is fantastisch.”

Wijnkennis

Bij het concreet maken van het idee voor de wijngaard sprak Fred een kennis aan van de plaatselijke serviceclub. Harry Eckhardt, inmiddels gepensioneerd, had altijd al iets met wijn. “Wijn proeven, inderdaad. Dat deed ik altijd graag. Veel verder ging mijn kennis nog niet.” Daar is inmiddels wel verandering in gekomen.

Cursus wijnbouw

De heren gaven zich namelijk allebei op voor een heuse cursus ‘wijnbouw’. Een jaar lang leerden ze iedere zaterdag over de verschillende druiven in de wijngaard van een plaatselijke wijnboer. Daar spraken ze ook over de groei van de druif, snoeien, oogsten. En ziektes die een druif kan oplopen, want die zijn er ook.

Een net over de wijngaard

Op vakantie in Frankrijk of Spanje, kan Fred het niet meer laten een bezoek te brengen aan iedere wijngaard die voorbij komt. En ook in eigen land is nog volop kennis te vergaren. Laatst nog, fietste Harry langs een wijngaard in het Land van Cuijk. “Hier was door de wijnboer een net over de planten gespannen. Voor de wespen, dacht ik nog. Het bleek bedoeld voor het tegenhouden van een bepaald soort vlieg.”

Om half 6 oogsten

Angst voor wespen, die bleek niet ongegrond. Eind augustus, zagen de druiven in de wijngaard van het hotel er schitterend uit. Tot een paar dagen later, toen enkelen waren aangevreten door wespen. Zouden de druiven normaal gesproken een week of twee later pas geoogst worden, nu moesten ze snel handelen. Al vanaf half 6 in de ochtend stonden Fred en Harry samen met zes anderen trossen druiven te knippen, een week lang. Om half 6, omdat het dan nog donker en koel is en de wespen zich niet laten zien.

Terra Ceuclum

Het resultaat: vierhonderd flessen wijn. “Zonder de wespen zouden dat er wel achthonderd geweest zijn”, schat Fred. Harry vult snel aan: “En vergeet de vorst niet die we in het voorjaar hebben gehad. Die had ook z’n weerslag.” Werknaam van de wijn: Terra  Ceuclum. Heel bewust kozen ze voor één specifieke druif: de solaris. Een druif die goed gedijt in een klimaat zoals dat van ons.

Wijnavond voor het goede doel

Waar al die nieuw opgedane kennis goed van pas komt? Op de wijnavonden die de eerder genoemde serviceclub organiseert. Op zo’n avond wordt geld ingezameld voor een goed doel en ieder jaar vertelt een plaatselijke wijnboer over een wijnsoort. “Het wordt echt een begrip hier in de regio. Afgelopen editie hadden we bijna 120 deelnemers”, blikt Harry terug.

Continu vernieuwen

Fred ziet het wel zitten: Na het overdragen van zijn hotel, een eigen wijngaard in het buitenland. “Tegen die tijd weet ik in ieder geval precies waar ik het over heb.” Het onderhoud van de wijngaard, allebei beleven ze er veel plezier aan. De prioriteit, die blijft natuurlijk bij het reilen en zeilen van het hotel liggen. Fred: “Onze kamers bijvoorbeeld, die vernieuwen we continu. Zo werkt het in deze business: heb je net een project afgerond, dan begin je aan de volgende. Het struinen door de wijngaard en de verzorging daarvan, is daarom een hele welkome afwisseling.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over VALK HOTEL CUIJK - NIJMEGEN, VAN DER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!