"Zo kom je aan goede vakkrachten in de bouw!"

  • Arbeidsmarkt

Bouwtalenten scholen, coachen en begeleiden naar werk. Er zijn maar weinig uitzendbureaus die een opleidingsbureau achter zich hebben staan. Vakmasters heeft dat wel en daar profiteert de bouwbranche van. Babs Geldof en Janny Huls vertellen meer over hun samenwerking.

"Zo kom je aan goede vakkrachten in de bouw!"

RegioinBedrijf in gesprek met: Babs Geldof, intercedente bij Vakmasters en Janny Huls, directeur Vakmasters en financieel directeur bij Bouwmensen

Hoe is de samenwerking tussen Vakmasters en Bouwmensen ontstaan?

“Tijdens de crisis konden de leerlingen van Bouwmensen na het behalen van hun diploma vaak niet in dienst komen bij bedrijven waar ze stage hadden gelopen. Om deze mensen niet verloren te laten gaan voor de branche hebben wij een uitzendbureau opgericht. In 2011 hebben we het uitzendbureau uit het opleidingsbedrijf gehaald en zijn we als aparte BV met Vakmasters verder gegaan. Wij zijn gespecialiseerd in vakkrachten voor de bouw en bouw gerelateerde functies. Denk aan een timmerman, metselaar, stukadoor, tegelzetter, maar ook aan infra personeel voor grond-, weg- en waterbouw. Bouwmensen is het opleidingsbedrijf voor de sectoren bouw, infra, machinale houtbewerking, meubel en interieurbouw.“

Wat is de kracht van jullie samenwerking?

“Door de inhouse samenwerking met Bouwmensen kunnen wij de instroom in de bouwbranche garanderen. De werkgelegenheid in de bouw neemt voor het eerst sinds 6 jaar weer toe. De uitstroom is nu bijna gelijk aan de instroom. In 2016 kwamen er zo’n 5.000 voltijd banen bij in de bouw. De komende 6 jaar zullen hier nog eens 60.000 banen bijkomen. Wij willen dus voorkomen dat jongeren de branche verlaten. Zij moeten voor de bouw behouden blijven want binnenkort hebben we deze vakkrachten hard nodig. Door onze samenwerking weten wij nieuwe bouwtalenten te creëren en te behouden.”

Wat kunnen jullie betekenen voor bouwbedrijven?

“We hebben een heel breed dienstenpakket. Leerlingen die niet geplaatst kunnen worden bij hun stagebedrijf proberen wij bij een ander bedrijf onder te brengen, maar wij plaatsen ook mensen die in de WW zitten of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden omgeschoold via een verkorte opleiding bij Bouwmensen, daarna plaatsen wij ze bij een bouwbedrijf. We spelen ook een belangrijke rol bij de invulling van aanbestedingen. Als een gemeente een project op de markt brengt, zit daar een SROI (Sociaal Return on Investment) aan gekoppeld. Dit betekent dat het bouwbedrijf een vastgesteld aantal uren door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moet laten maken voor dat project. Vakmasters kan makkelijk aan deze mensen komen, hen opleiden en plaatsen. Wij ontzorgen daarmee de aannemer. We denken ook graag mee. Daarom vragen we altijd door. Soms vraagt een bedrijf om twee volwassen vakmensen, terwijl dat voor de werkzaamheden niet noodzakelijk is. We vragen dan of we één volwassen vakkracht en een leerling mogen sturen. Dat is goedkoper voor het bouwbedrijf en de leerling doet gerichte werkervaring op.”

Hoe stimuleren Vakmasters en Bouwmensen de instroom?

“Er zijn nog maar weinig scholen die vakgericht opleiden. De meesten hebben geen werkplaats op school, dus wij halen leerlingen van het VMBO, die geïnteresseerd zijn in een opleiding in de bouw, op met bussen en die krijgen dan iedere week praktijklessen bij Bouwmensen. Wij moeten dus actief leerlingen werven en weer interesse wekken voor deze ambachtelijke beroepen. Daarnaast organiseren we verschillende evenementen in samenwerking met het bedrijfsleven (bouw, installatietechniek, zorg, metaal). Bouwmensen organiseert bijvoorbeeld ieder jaar de TOP-week (november) voor 2e en 3e jaars leerlingen van het vmbo. Daarmee willen we leerlingen in een vroeg stadium kennis laten maken met techniek. Ze mogen een muurtje metselen, dakpannen leggen, een vogelhuisje in elkaar zetten. In de regio Bergen op Zoom heet dit de TOP-week. In Goes zijn het de BTZ-dagen. Iedere regio geeft er zijn eigen draai aan.”

Wat maakt jullie bijzonder?

“Bouwmensen is een erkend opleidingsbedrijf met gekwalificeerde instructeurs. Vakmasters is NEN 4400-1 gecertificeerd en NBBU lid. Wij betalen onze uitzendkrachten volgens de inlenersbeloning, zoals het geldende uurloon, roostervrije dagen en pensioenopbouw bij BPF. Hierdoor kunnen bedrijven met een gerust hart uitzendkrachten inlenen bij Vakmasters. Bedrijven die met ons samenwerken zijn ook gevrijwaard van de ketenaansprakelijkheid en wij rekenen geen fee als ze de mensen in dienst nemen. Bij Vakmasters kun je gewoon iemand voor een week inlenen in plaats van de vaak gevraagde 1048 uur.”

Stageplaats beschikbaar of uitzendkracht nodig?

Dus, ben je een erkend leerbedrijf en heb je stageplaatsen beschikbaar, neem dan contact op met Bouwmensen. Heb je een uitzendkracht nodig, neem contact op met Vakmasters.

  • Bouwmensen Zuidwest 0164-213555
  • Vakmasters 0164-21355

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over VAKMASTERS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!