Zonnepanelen bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Soerendonk

  • Industrie

Waterschap De Dommel werkt in Midden-Brabant aan schoon, voldoende en veilig water. Dit doet de organisatie samen met diverse waterpartners.

Zonnepanelen bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Soerendonk

Acht rioolwaterzuiveringen in het gebied zorgen ervoor dat vies rioolwater gezuiverd wordt. In Soerendonk bouwt Waterschap de Dommel aan de renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie die het afvalwater zuivert van Soerendonk, Maarheeze en Budel. Duurzaamheid en energiezuinigheid spelen bij vrijwel alle projecten een belangrijke rol, maar zeker bij dit project.  Zo gaat de nieuwe, innovatieve zuiveringsinstallatie vanaf 2011 het water ecologiseren voordat het op de rivier wordt geloosd.  Zonnepanelen helpen bij het realiseren van besparingen in energieverbruik- en kosten. Kortom, de focus ligt op duurzaamheid.

Aanbesteding

Peter van den Heuvel is algemeen projectleider bij Waterschap de Dommel en verantwoordelijk voor het gehele renovatieproject van de waterzuivering. “De omvang van renovatie en bouw resulteerde in een aanbestedingstraject, waar Hoppenbrouwers als beste uit de bus kwam bij de aanbesteding van het bestek “Elektrotechnische en besturingstechnische werken”. In dit bestek is ook de levering en installatie van de zonnepanelen opgenomen. Het waterschap was tevreden met de uitslag van de aanbesteding; de mensen van Hoppenbrouwers werken al regelmatig voor het waterschap en kennen de organisatie van binnen en van buiten. Ze weten precies op welke manier wij de automatisering van bestaande en nieuwe installaties willen vormgeven.”

Subsidieaanvraag

Snel was duidelijk dat het installeren van de zonnepanelen geen eenvoudige exercitie zou worden. “Dat heeft onder andere te maken met het draagvermogen van de bestaande dakconstructies, die logischerwijs niet te vergelijken is met de meeste ondergronden waarop zonnecollectoren geïnstalleerd worden bij nieuwbouw. Vanaf het begin is er tussen Hoppenbrouwers, de constructeur en de aannemers goed overleg geweest. Op die manier hebben we maximaal rendement weten te behalen binnen de aanwezige  randvoorwaarden. ”  Het voortraject met betrekking tot subsidie, nam Hoppenbrouwers eveneens uit handen. “Dat heeft ons een grote papierwinkel bespaard. Bovendien zijn we geen specialist op dit gebied, terwijl Hoppenbrouwers alles weet over de rapporten, voorwaarden en regels die bij zo’n traject komen kijken. Voor het waterschap een hele zorg minder dus.” 

Geavanceerde waterzuivering

Het bouwproject, met alle door Hoppenbrouwers uitgevoerde elektrotechnische- en besturingstechnische werken van de zeer geavanceerde zuiveringsinstallatie, is inmiddels ook in volle gang. Onder meer de complexe aansturing van de luchtinbreng in de bassins, die voor de instandhouding van de zuiverende bacteriën noodzakelijk is,  wordt door Hoppenbrouwers gerealiseerd. “Het zuiveringssysteem met plaatbeluchters brengt vanaf de bodem miljoenen zuurstofbelletjes in het bassin die ervoor zorgen dat de bacteriën blijven leven en hun zuiverende werk kunnen doen. De bouw en installatie van de schakelkasten, alsmede de algemene elektrotechnische voorzieningen worden in lijn met de rest van onze elektrotechnische infrastructuur aangelegd. Dat werkt ook voor onze eigen medewerkers overzichtelijk.”

Een tevreden man

Peter van den Heuvel kijkt met vertrouwen naar de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van service en onderhoud. “Hoppenbrouwers is hier al jarenlang actief. Ik zie vaak dezelfde gezichten. Dat geeft een goed gevoel. Het is prettig om een partner te hebben die de kwaliteit levert die voor ons zo belangrijk is. Ik hoop dan ook, dat we de samenwerking met Hoppenbrouwers nog lang kunnen voortzetten!”

Toegepaste producten & diensten

Meer informatie over HOPPENBROUWERS TECHNIEK B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!