Sectoren West-Brabant

Sectoren West-Brabant
home »

High Tech & Maintenance 

Om bedrijfsoverstijgende vraagstukken aan te kunnen, krijgt de triple helix aanpak in de topsector High Tech & Maintenance anno 2018 steeds meer vorm. Planmatig buigen ondernemers zich samen met onderwijsinstellingen en overheid over een gezamenlijk programma met aandacht voor innovatie, business development, promotie & acquisitie. Waar mogelijk of gewenst, werkt West-Brabant daarnaast grensoverschrijdend, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van robots voor onderhoudswerkzaamheden in de procesindustrie. Zo ontstaat op veel vlakken een samenwerking die ertoe leidt dat de digitale revolutie vooral als een kans wordt gezien in plaats van als een bedreiging.

Logistiek 

In 2018 werd West-Brabant opnieuw verkozen tot de logistieke hotspot nummer één van Nederland. Een titel welke mede te danken is aan de manier waarop de logistieke sector in de regio samenwerkt. Zaken zoals personele vraagstukken los je vandaag de dag immers niet meer alleen op, maar door een gezamenlijk plan van aanpak te maken met andere logistieke dienstverleners en partners zoals de Breda University of Applied Sciences, Avans Hogeschool, TKI Dinalog en REWIN. Daarnaast biedt West-Brabant afnemers een strategische positie in (inter)nationale logistieke ketens. De regio is bij uitstek de beste logistieke hub tussen maritieme en continentale stromen.

Biobased & Agrofood

Technologische innovatie is een belangrijke manier om de behoefte van consumenten aan duurzame producten te vervullen. Om de daarvoor benodigde nieuwe technieken te ontwikkelen, vormen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheid in West-Brabant en Zeeland samen ‘Biobased Delta’: een Biobased cluster dat koploper wil zijn in Europa op het gebied van groene grondstoffen en bouwstenen. Uitdagingen voor deze sector zijn echter de enorme benodigde investeringen en de bijbehorende  human capital agenda.

Recreatie & Toerisme 

Het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt groeit. Zo ook in het zuiden van ons land. De regio West-Brabant biedt diverse, unieke faciliteiten voor zowel zakelijke als vrijetijdsbijeenkomsten waaronder Skidôme Rucphen, Landgoed Ulvenhart en Conferentiecentrum Bovendonk.