Biobased Economy & Food Zeeland

Biobased Economy & Food
Zeeland »

Zeeland is al eeuwenlang verbonden met de biobased economy en de productie van voedsel. De sectoren agrifood en visserij spelen daar een grote rol in. De afgelopen decennia is daar ook de ontwikkeling van de chemiesector in Zeeland bijgekomen.

De agro-, aqua- en foodverwerkende sector is met een productiewaarde van ruim 1,7 miljard euro, 800 miljoen euro toegevoegde waarde en 15 % van de werkgelegenheid een belangrijk speerpunt in de Zeeuwse economie. Foodport Zeeland wil door het bundelen van de krachten de kansen in deze sector nog meer kansen pakken.

Visserij en Aquacultuur

Wie aan de foodsector in Zeeland denkt, denkt al snel aan visserij en het kweken van schaal- en schelpdieren. De grootste concentratie van bedrijven in de schelp- en schaaldiervisserij bevindt zich rond de Oosterschelde. Economische Impuls Zeeland heeft daarom in deze regio ook twee projecten opgestart: Blueport Oosterschelde en Business Station Kruiningen-Yerseke.

Chemiesector

De chemiesector is in Zeeland geconcentreerd rond de kanaalzone tussen Terneuzen en Gent (BE). Met chemiereuzen als Dow Benelux, Cargill en Yara mag Zeeland wel zeggen dat de chemische sector goed vertegenwoordigd is. De provincie Zeeland en de Economische Impuls Zeeland maken zich sterk om de chemische sector nog verder te vergroenen, de zogeheten biobased economy. Dit doen zij onder andere met het project Reststroomkoppeling Zuidwest Delta. Ook de Hogeschool Zeeland speelt hier een belangrijke rol in door het klaarstomen van toekomstige arbeidskrachten en het doen van toegepast onderzoek.